Denna helg har jag bakat en massa bröd. Dels för att jag skulle ha kalas men också för att det är så KUL. Hade satt en surdeg på vårt eget ekologiska fullkornsmjöl som vi maler själva. Efter 5 dagar bubblade det rejält i surdegen och den fick flytta in i kylskåpet. Då måste man ju provbaka så det blev grova grahamsfrallor doppade i solrosfrön. Degen fick en mycket intressant struktur, som jag misstänker beror på surdegen (det var även lite vanlig jäst i bullarna).
Nu tänker jag dela med mig av ett favorit grundrecept för matbröd. Jag brukar baka det med vårt eget mjöl, men det går så klart även att ta vanligt köpemjöl.
Solroslimpa, 2 bröd
7,5 dl vatten
1 pkt jäst
2 msk matolja
Knappt 1 msk salt
1 msk honung
1 liter fullkornsmjöl
1 liter vetemjöl (gärna vetemjöl special)
1-2 dl solroskärnor
Värm vattnet till 37 grader. Blanda i salt, honung och olja. Häll i fullkornsmjölet och sedan det mesta av det vanliga vetemjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt och länge, ca 10 min. Blanda i solroskärnorna på slutet. Forma degen direkt till två limpor och låt jäsa i två smorda brödformar (2 liters), ca 40 min tills de är höga och fina.
Grädda i 200 grader i ca 30 min. Ta sedan ut bröden ur formarna och sätt in dem upp och ned direkt på gallret i ugnen. Grädda i ytterligare 8-10 minuter. Låt svalan under handduk.
Doften av hembakt bröd är svårslagen...
/M.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar